Culinaire Taittinger Prijs: Wie zal de Nederlander Jan Smink opvolgen in 2024?

Sinds 1967 is de Taittinger Culinaire Prijs een internationale kookwedstrijd. In 2024 is het tijd voor de 56e editie. Deze prijs, opgericht door Claude Taittinger, de voorzitter van het champagnehuis, heeft als doel jonge chefs te ondersteunen die uitblinken in de kunst van het koken, zoals de Nederlandse chef Jan Smink, de winnaar van 2023.

In 2023 schitteren Nederlandse chefs tijdens de 55e editie van de internationale culinaire wedstrijd: de Taittinger-prijs voor creatieve kookkunst.

Met zijn verrukkelijke recept voor varkensfilet met truffel, bereid in een brioche, wint chef-kok Jan Smink de wedstrijd tegen acht finalisten, waaronder de Belg Nicola Tournay van restaurant Le Mont à Gourmet in Courcelles. Als eigenaar van zijn met een Michelin-ster bekroonde restaurant Smink in Noord-Nederland voegt Jan Smink zich bij twee van zijn landgenoten op de erelijst: Lars Van Galen, winnaar in 2011, en Jonathan Zandbergen in 2014.

Wie zal de Taittinger 2024 winnen?

In 1967 opgericht door Claude Taittinger als eerbetoon aan zijn vader, Pierre Taittinger, de oprichter van het champagnehuis, heeft de prijs tot doel het Franse gastronomische erfgoed te behouden en jong talent naar voren te brengen. Verschillende laureaten hebben dankzij deze wedstrijd naam gemaakt in de culinaire wereld. Denk bijvoorbeeld aan de Fransen Régis Marcon, Joël Robuchon, Tom Meyer en ook de Nederlander Jonathan Zandbergen…

Al meer dan vijf decennia lang is de Taittinger-prijs een langverwachte onderscheiding. De inschrijvingen om deel te nemen aan de 56e editie zijn geopend. De prijs wordt in twee stappen toegekend: een nationale wedstrijd die een chef per land selecteert voor de internationale finale, die plaatsvindt in januari 2024.

Het thema van de Taittinger Culinary Prize 2024

Elk jaar staat een culinair product centraal tijdens de Taittinger Culinary Prize. De chef-koks werken met dit product als basis. In 2023 was het thema varkensvlees. Dit thema werd gekozen vanwege zijn universele karakter; varkensvlees is een product dat wereldwijd bekend is en een sterke visuele identiteit heeft.

Emmanuel Renaut, chef van het driesterrenrestaurant Flocons de sel (Megève, Frankrijk) en bekroond met de titel “Meilleur Ouvrier de France”, onthulde het thema voor 2024: de “interpretatie van een heek en twee kreeften voor acht personen”. Naast dit verplichte ingrediënt mogen de kandidaten naar eigen inzicht andere ingrediënten gebruiken.


Het verloop van de wedstrijd

De chef-koks moeten een persoonlijk recept ontwikkelen en dit indienen in hun eigen land. Het budget is maximaal 50 euro per bord. In België zal de twee Michelinsterren chef van L’Eau Vive, Pierre Résimont, de jury voorzitten en op basis van de ingediende papieren recepten de chef selecteren die naar de internationale finale gaat. In Nederland zal dit Lars Van Galen zijn, chef van het met Michelinsterren bekroonde restaurant Lansink. De selectiecriteria omvatten de persoonlijkheid van het recept, de technische vaardigheid, de samenhang tussen het recept en de inspiratie, en ten slotte de visuele presentatie.

Eind januari 2024 zullen deze culinaire creatieve geesten in Parijs tijdens de internationale Taittinger-competitie vier uur de tijd hebben om acht borden te bereiden met hun recept op basis van heek en twee kreeften, evenals een verplicht recept dat op de dag ervoor wordt getrokken.

Om deel te nemen en een aanvraag in te dienen, moeten de kandidaten tussen de 24 en 40 jaar oud zijn, werkzaam zijn in een restaurant en minstens vijf jaar ervaring hebben in het vak. De aanvragen kunnen worden ingediend tot 27 augustus 2023 om middernacht. De geselecteerde kandidaat die zijn land vertegenwoordigt, wordt beloond met 2.400 euro, en de winnaar van de eerste prijs ontvangt 20.000 euro.

Meer info.