De inspirerende wereld van Aline Walther, het creatieve brein achter Girls of Dust

Na een carrière als freelance modeontwerpster voor verschillende merken, besloot Aline Walther in 2016 haar eigen pad te bewandelen. Girls of Dust was geboren: een zusterlijn van het door haar levenspartner Keith Hioco opgerichte merk Eat Dust. Aline deelt haar inspiratiebronnen, favoriete objecten en de filosofie achter haar merk.

In haar huis in het Antwerpse, dat ze deelt met haar Keith, omringt Aline zich met objecten die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook een diepere betekenis hebben. Elk stuk vertelt een verhaal, van hun reizen tot hun filosofie over leven en design.

Twee strooien figuurtjes uit Tokio

Tijdens een bezoek aan een rommelmarkt in de tempeltuinen van Tokio stuitte Aline op twee kleine strooien figuurtjes. “Deze markten vinden steeds plaats in een andere tempel en hebben de tofste vondsten. Deze figuurtjes, gemaakt van rijstgras, zijn tempeloffers. De ene in de vorm van een mannetje en de andere in de vorm van een paard, bedoeld om voorspoed te brengen aan de boeren”, legt Aline uit. “Vergelijkbaar met voodoo-poppen, maar dan bedoeld om goede geesten aan te trekken. Ik was gefascineerd door het verhaal en de betekenis achter deze poppetjes.”

objecten-inspiratie-aline-walther-girls-of-dust
FOTO: Aline Walther

LEES OOK: In het atelier van de Deense ontwerpster Malene Birger

Een keramische bel en een sake karaf

Een ander bijzonder object dat Aline koestert, is een kleine keramische bel, bedoeld als amulet om kwade geesten te verjagen. “Naast de bel heb ik een miniatuur sake karaf, ook uit Japan. Ik heb zelf een passie voor keramiek en hoewel ik niet vaak genoeg de tijd vind om het zelf te beoefenen, vind ik het heerlijk om mijn handen in de klei te zetten”, deelt Aline. Deze objecten zijn een tastbare herinnering aan haar liefde voor ambacht en de kleine geneugten van het leven.

Een godin uit Ibiza

Op Ibiza ontdekte Aline een miniatuurbeeldje van een zeemeermin, gemaakt door een lokale Spaanse kunstenares. “Het is een Venusfiguurtje, een symbool van vrouwelijkheid, en het past perfect bij de waarden die we in ons merk en persoonlijk leven nastreven”, zegt Aline. Dit kleine beeldje, slechts vijf centimeter groot, staat symbool voor de kracht en schoonheid van het vrouwelijke, waarden die diep verankerd zijn in het DNA van Girls of Dust.

godin-ibiza-aline-walther-girls-of-dust
FOTO: Aline Walther

Deze objecten zijn meer dan louter decoratie, ze vertegenwoordigen geluksbrengers die Aline herinneren aan haar reizen, inspiraties, en de waarden die ze hoog in het vaandel draagt. “Onze collectie ontwerpen we met dezelfde principes: echtheid, ambachtelijkheid, en een diep respect voor materialen en productieprocessen”, voegt Aline toe. “Het gaat niet om het volgen van trends, maar om het creëren van tijdloze stukken die resoneren met onze persoonlijke waarden en esthetiek.”

Architectuur en kunst als inspiratiebron

Aline’s liefde voor design strekt zich ver uit over de grenzen van mode. “In onze bibliotheek vind je meer architectuur- dan modeboeken”, onthult ze. Dit verklaart de minimalistische esthetiek en functionele benadering van Girls of Dust, waarbij elk kledingstuk vorm en functie verenigt, geïnspireerd door zowel historische werkkledij als moderne kunst en architectuur. “We hebben een groot archief van werkkledij, legerkledij en sportswear. Onze kleding is realistisch, gemaakt voor het dagelijks leven, maar met een tijdloze kwaliteit.”

girls-of-dust
FOTO: Girls of Dust

Aline’s fascinatie voor architectuur vertaalt zich in een diepgaande bewondering voor modernistische en brutalistische ontwerpen, “Het robuuste beton en de organische vormen van Woning Van Wassenhove, een ontwerp van architect Juliaan Lampens, hebben een diepe indruk op mij gemaakt. Het was er fantastisch van sfeer: ik voelde me als een klein kind in Disneyland”, deelt Aline enthousiast. “Onze eerste keer in LA, de architectuurroute langs Mulholland Drive en de Chemosphere van John Lautner, tot de ontwerpen van Luis Barragán in Mexico en Tadao Ando’s installaties op het kunsteiland Naoshima, het zijn deze plekken en hun verhalen die me fascineren.”

Ook de Eat Dust-boetiek in Antwerpen, gevestigd in een voormalige bank, is meer dan een kledingwinkel; het isx een conceptstore waar klanten kunnen genieten van koffie, boeken, platen, en handgemaakte keramiek. “Onze passie is veel breder dan mode alleen. We willen een lifestyle creëren die onze klanten inspireert”, zegt Aline.

De synergie van persoonlijke en professionele waarden

De diepgewortelde overtuigingen van Aline en haar partner in duurzaamheid en ethische productie vinden niet alleen hun weg in hun persoonlijke leven, maar zijn ook fundamenteel voor Girls of Dust. “We hebben nooit een marketingplan rond duurzaamheid opgesteld; het is een natuurlijk onderdeel van wie we zijn”, legt Aline uit. De keuze om in Europa te produceren, weerspiegelt hun toewijding aan kwaliteit, transparantie en een persoonlijke relatie met de makers. “Ik wil weten wie onze kleding maakt, en me ervan verzekeren dat we dezelfde waarden delen.”

girls-of-dust-antwerpen
FOTO: Girls of Dust

Met zeven jaar ervaring onder de riem, kijkt Aline met optimisme naar de toekomst van Girls of Dust. “We begonnen met een capsulecollectie voor vrouwen, geïnspireerd door de mannengarderobe. Nu hebben we volledige collecties die naast elkaar bestaan, en werken we steeds meer samen aan unisex stukken.” Deze evolutie weerspiegelt een breder streven naar genderneutraliteit in mode, waarbij androgynie en veelzijdigheid centraal staan.

Gerelateerde thema's