Combo vindt bouwsets voor kinderen opnieuw uit

Je hebt kunstenaarsspeelgoed en kunst om mee te spelen. Tot die laatste tak mogen we ook Combo rekenen, een creatie van een beeldend kunstenaar (David de Tscharner) en zijn partner (Rebecca Cuglietta, medeoprichtster van de studio 254Forest in Brussel). Dit nieuwe speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Het bestaat uit bouwmodules die gemaakt zijn van afval van gerecycled plastic (vormen die je eindeloos in elkaar kunt pluggen) en die bestemd zijn voor zowel scholen als gezinnen.

‘We vonden hier geen kinderspeelgoed van gerecycled plastic en al zeker geen dat in België is geproduceerd.’

Rebecca Cuglietta en David de Tscharner hebben thuis zelf twee ukjes rondlopen. Toen ze op zoek gingen naar nieuwe bouwspeeltjes voor kinderen, bleven ze echter op hun honger zitten. Het speelgoed was ofwel te genderspecifiek, van plastic of weinig intuïtief. En dus hebben ze er zelf maar gemaakt: Combo.


Combo: een designaangelegenheid voor twee

‘Het feit dat we samen aan iets nuttigs konden werken, trok ons over de streep’, vertelt Rebecca. David, die bekend staat om zijn speelse kunst, heeft de vrije vormen van het speelgoed ontworpen. Hij werd in 1979 in Zwitserland geboren en heeft een voorliefde voor de beeldhouwkunst en de natuur. Zijn werk doet bovennatuurlijk aan en weet het kind in ons te raken.

LEES OOK: Andrés Reisinger vanaf nu te zien in het Vitra Design Museum én in uw boekenkast

combo-design
De Combo-module Branches is gemaakt in Brussel en werd onlangs in Milaan voorgesteld ter ere van de RoPlastic-prijs (waar de designer Piet Hein Eek en die van Atelier Oï eerder ook al mochten exposeren).

Een spel voor zowel gezinnen als scholen

Combo is verkrijgbaar in drie reeksen die afzonderlijk worden verkocht en telkens uit zeven tot twaalf stukken bestaat (Bones, Branches en Gears). De kids kunnen er mooie en grappige figuurtjes, bewegende miniatuurstructuren, totems en planten mee uitvinden en uiteraard kunnen de reeksen onderling met elkaar worden gecombineerd. Bij de creatie ervan hebben David en Rebecca bovenal hun eigen filosofie gevolgd. Eigenlijk is het die van Bruno Munari (1907-1998), een veelzijdige pionier van speels design die heel wat kinderspelen en -boeken op zijn naam heeft staan.

Het koppel wilde de basis leggen voor een open reeks die na verloop van tijd ook door andere gastkunstenaars kan worden geremixt. Tot slot is het hun bedoeling om spelotheken en cultuurinstellingen aan te sporen om Combo te gebruiken bij hun jongerenactiviteiten rond ecodesign. Voor die klantengroep bestaat er al een Universe-pakket (met honderd stukken voor acht kinderen).

Rebecca-Cuglietta -David-de-Tscharner
Rebecca Cuglietta en David de Tscharner, de ontwerpers achter het Belgische speelgoed Combo.

Kinderspel, made in Belgium

Voor de productie vonden Rebecca en David vlak bij huis de geknipte oplossing. Ze leerden immers de Brusselse ecopool Recy-K en de microfabriek Bel Albatros kennen, waar plastic afval wordt opgewaardeerd. Zo kwamen ze op het idee van gemarmerde gekleurde panelen, die wat op terrazzo lijken. Het materiaal bestaat uit verschillende steenfragmenten en wordt de voorbije jaren zowel in de architectuur- als in de designwereld steeds populairder. Het duikt overal op, van keukens tot kantoren, en in tegenstelling tot hout, heeft het bijzondere voordelen.

Het is hypoallergeen, drijft (erg handig in bad!), is haast niet kapot te krijgen en is enig in zijn soort … Elk gerecycled paneel dat wordt gebruikt, bevat een verschillend percentage witte, doorzichtige en gekleurde korrels. Bijgevolg is elke Combo uniek. En dat vindt zowel groot als klein geweldig.

 

ideat-benelux-combo-toys2
FOTOS : Gretar Gunnlaugsson

> Combo.toys