Biënnale voor hedendaagse kunst Europalia: Georgië staat centraal

De nieuwe editie van de biënnale Europalia staat dit jaar in het teken van de rijke Georgische cultuur en de bruisende nieuwe artistieke scène van Tbilisi. Gesprek met Dirk Vermaelen, artistiek directeur van de biënnale.

Dirk Vermaelen denkt terug aan toen hij in 2019 ondergedompeld werd in de Georgische kunstwereld op de Tbilisi Art Fair. Hij was meteen verkocht door de rijkdom van het land, dat eigenlijk nog steeds een outsider is als het op creativiteit aankomt. Je hebt uiteraard de internationaal erkende namen zoals Thea Djordjadze en Andro Wekua, twee in Berlijn gevestigde kunstenaars uit de diaspora die tijdens Europalia in het WIELS en het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel zullen exposeren. Maar ook daarnaast ‘barst het land van het nieuwe talent’, merkt Dirk op.

europalia-dirk-vermaelen
Curator van de tentoonstelling Dirk Vermaelen.

LEES OOK: Mark Rothko’s meesterwerken: een tentoonstelling van 115 werken bij de Fondation Louis Vuitton

Europalia: een brug tussen Georgische tradities en de actualiteit

Met een zestigtal artiesten slaat Europalia een brug tussen de Georgische tradities en de actualiteit, met het thema ‘herinneringen’ als rode draad. ‘Om dit te belichamen heeft Les Drapiers (Luik) gekozen om het recente werk van Tamuna Chabashvili tentoon te stellen. Zij volgde een opleiding in Nederland en haar bedrukte of geborduurde katoenen stukken brengen de traditionele Georgische textielkunst weer tot leven. Daarnaast zal er een selectie werken te zien zijn uit de collectie van het State Silk Museum in Tbilisi.’

Andro-Wekua-Europalia
Installaties (foto: Us, 2019) beeldhouwwerken, schilderijen en zelfs tekeningen doordringen het werk van Andro Wekua, die een nieuwe tegenhanger van zijn werk onthult in het Museum Kunst & Geschiedenis (Brussel) tijdens Europalia. FOTO: Andro Wekua

Europalia laat het publiek ook proeven van de traditionele polyfonie, dat symbolisch benaderd wordt als een confrontatie tussen verleden en heden. ‘We wilden jonge artiesten een stem geven, maar ook vrouwen en de LGTBQIA+-gemeenschap, in een samenleving die nog steeds erg patriarchaal is’, legt Dirk uit. ‘In lijn met dit idee van een dialoog zet het M HKA in Antwerpen het beeldende werk van Elene Chantladze en stukken van Nata Janberidze en Keti Toloraia van Rooms Studio in de kijker. Zij zijn o.a. het artistieke brein achter het hotel Rose Flamingo in Tbilisi en bekend om hun experimenten met historische motieven uit diverse regio’s van Georgië.’ En daarmee is de cirkel rond.

ideat-benelux-biennale-europalia3
Het textiel van Tamuna Chabashvili neemt Les Drapiers (Luik) over tijdens de Belgische biënnale. FOTO: J.L. Petit

> Europalia Georgia, nog tot 14 januari 2024 in heel België. Programma beschikbaar op europalia.eu.

Gerelateerde thema's