Herboren in Knokke: een échte verzamelaarswoning

Kunstverzamelaar en mecenas Hubert Bonnet heeft net de restauratie afgerond van een historisch huis in Knokke: Villa Paquebot. Dit is de eerste stap in de opbouw van zijn toekomstige collectie verzamelarchitectuur van de jaren 1930 tot 1970.

De energie van Hubert Bonnet lijkt onuitputtelijk. In de zomer van 2021 opent de Belgische kunstverzamelaar en mecenas, die in Zwitserland woont, de tweede CAB Foundation aan de Côte d’Azur, in Saint-Paul-de-Vence: een plek gewijd aan minimalistische en conceptuele kunst. Een tentoonstelling gewijd aan Andrée Putman en Niele Toroni zal er deze zomer te zien zijn, terwijl de eerste CAB in Brussel zich zal richten op het werk van André Cadere.

In 2022 voltooide hij discreet een ander project: de restauratie van de Villa Paquebot, ongetwijfeld de mooiste modernistische verzamelaarswoning in Knokke. Hoewel hij in het Zwitserse Verbier woont, is Hubert erg gehecht aan de Vlaamse badplaats.
Het is een weerspiegeling van zijn passie voor architectuur en kunst, in dienst van een voor Hubert levensgroot project: de toekomstige creatie van een duurzame collectie verzamelarchitectuur.

Verhuur van woningen na renovatie

Onder de vlag van Bibihome Properties (“veel meer dan een vakantieverhuurplatform”, zoals hij het zelf zegt), stelt Hubert Bonnet nu vakantiewoningen van ongekend prestige beschikbaar, gerenoveerd en in scène gezet door de meest vooraanstaande architecten en binnenhuisarchitecten van hun generatie, waaronder de Belgen Olivier Dwek en Marc Corbiau en de Fransen Charles Zana en India Mahdavi.

Deze juweeltjes van architectuur uit de jaren 1930 tot 1970 delen de passie van Hubert Bonnet, die vastbesloten is om een uniek en blijvend architecturaal erfgoed te creëren met deze prachtige woningen, gelegen in Parijs, op de linkeroever, in Genève – met uitzicht op het meer van Genève – en in de Dominicaanse Republiek. Deze woningen worden vervolgens verhuurd aan andere liefhebbers, waardoor ze een nieuw leven krijgen.

Hubert Bonnet

De wedergeboorte van een waar icoon van de Belgische modernistische architectuur

De Villa Paquebot is een goed bewaard geheim, verscholen achter een hellend perceel in de Sparrendreef. Louis-Herman de Koninck (1896-1984) ontwierp dit verborgen juweeltje in 1935-1936 voor de zoon van de Brusselse advocaat Nestor Nice. “De architect had het moeilijk om de lokale autoriteiten te overtuigen van de voordelen van een plat dak: in Knokke-le-Zoute zijn stro-of pannendaken de norm”, vertelt Alain Delogne van Fronton Architecture, het Brusselse bureau dat de restauratie begeleidde.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Alain Delogne dat de kozijnen oorspronkelijk oranje waren en niet zwart. Een kleur die de vakantievilla een frisse, energieke uitstraling geeft die perfect bij Hubert past. Anekdotisch waren er ook verschillende studenten betrokken bij de renovatie van dit historische huis. Het huis werd met de hulp van Monumenten en Landschappen gerestaureerd tot zijn oorspronkelijke uiterlijk.

Jan Verlinde

Een huis voor verzamelaars met een panorama van hedendaagse kunst.

Dankzij de eigenaar Hubert Bonnet is de gerestaureerde Villa Paquebot een voorbeeld van hoe je vandaag de dag in een erfgoedlocatie kunt wonen. Het is een eigentijdse plek om te wonen, omringd door een indrukwekkende collectie minimalistische en conceptuele kunst.

Dit heeft natuurlijk niets te maken met de functionalistische architectuur, hoewel er zoveel mogelijk originele kenmerken bewaard zijn gebleven of gerestaureerd: terrazzovloeren, een Cubex-keuken en een plafond van glassteen.

Ook op het gebied van meubilair gaf Hubert de voorkeur aan harmonie boven contrast. Hij richtte het huis niet in met de strak gestileerde Bauhaus-meubels waarmee de villa oorspronkelijk was uitgerust. In plaats daarvan koos hij voor organische houten meubels van de Finse architect-ontwerper Alvar Aalto, de absolute ster van het interieur, die hij combineerde met Artek-edities en hedendaagse tapijten geïnspireerd op de glas-in-loodramen van Louis-Herman de Koninck.

En dan is er natuurlijk nog de kunst. De collectie van Hubert Bonnet omvat werken van Jenny Holzer, Donald Judd, Carl Andre en Robert Mangold. Ook in de tuin staat kunst centraal, zoals blijkt uit een cirkel van witte kiezels die op het gazon zijn gelegd. Dit is geen gril van de Knokke landschapsarchitect Dominique Eeman, maar een werk van Richard Long, een meester in Land Art. Een van de favoriete kunstenaars van Hubert. Maar het mooiste kunstwerk in de tuin is ongetwijfeld de dennenboom, net naast het zwembad. Deze fantasierijke boom is al te zien op foto’s uit 1937. Bijna 90 jaar later staat de den er nog steeds, trotser dan ooit.