Het Artocène Festival, afkomstig van het woord dat etymologisch “het tijdperk van de kunst” betekent, heeft tot doel bewustwording te creëren rond milieukwesties door het werk van kunstenaars en architecten.
Dit jaar vervolgt de reis en worden kunstenaars en architecten geleid door een betekenisvol thema: de leegte. Een veelzijdig begrip dat hier vooral wordt geïnterpreteerd in zijn fysieke dimensie, wat aansluit bij de overweldigende en ongrijpbare omgeving van de Chamonix-vallei. Het begrip leegte, verbonden met ideeën over hoogte, duizeling, oneindigheid en ongrijpbaarheid, heeft wekenlang de gedachten van een groep van zo’n twintig internationale kunstenaars en architecten beziggehouden. Dit heeft geleid tot de derde editie van het Artocène Festival, dat in 2021 werd opgericht.
Tijdens dit evenement rond hedendaagse kunst, dat plaatsvindt tot 23 juli 2023, zijn er acht tentoonstellingen te ontdekken. Naast deze jaarlijkse culturele bijeenkomst is de Chamonix-vallei een geweldige uitvalsbasis voor bergbeklimmers van alle niveaus. Als bakermat van het wereldwijde bergbeklimmen biedt het resort tal van activiteiten, waaronder niet te missen hoogtepunten zoals de Aiguille du Midi-kabelbaan, de Mer de Glace en de Montenvers-trein, evenals een dag in QC Termes Spas en Resorts.
Het Artocène Festival onder de loep
De centrale tentoonstelling, waarvan de ruimte is ingericht in samenwerking met scenografe Charlotte Richard, bekend van haar werk bij de Fondation Cartier en het Palais de Tokyo, is te zien in het Alpinemuseum. Verticaliteit, Duizeligheid en Val en De leegte als matrix zijn de drie onderdelen ervan.
Het hotel Les Gourmets herbergt een video gemaakt door kunstenaar Capucine Vever. Opgenomen op het eiland Ouessant, kristalliseert het de talloze doorgangen van boten en vormt het uiteindelijk een snelweg. De Landru boekhandel toont de schilderijen van Solène Ortoli. Binnenin onthult het hotel La Folie Douce de installatie van Ulla von Brandenburg, en buiten die van Bea Bonafini. In de Sauvage boekhandel is een geluidsinstallatie van Charlotte Charbonnel te bewonderen. Een archieftentoonstelling over de architectuur van Yona is te zien in de Mediatheek. In het stadscentrum, op het Place du Mont Blanc, wordt het prototype van het Museum zonder Gebouw van Yona Friedman tentoongesteld, en op de Quai d’Arve zijn foto’s van kunstenaar Thomas Mailaender te zien.
Naast de tentoonstellingen wordt de route onderbroken door tien ter plaatse geproduceerde kunstwerken van kunstenaars Ulla von Brandenburg, Bea Bonafini, Clément Richem, Kris Martin, Alexandra Leykauf, Célia Gondol, Pakui Hardware, Marlon de Azambuja, Alice Bandini. De werken van Ulla von Brandenburg en Bea Bonafini zijn ontstaan na een verblijf in de bergen in april in het Refuge du Tour in de Chamonix-vallei. Een onderdompelingservaring die tot stand kwam in samenwerking met de Franse Alpenclub.
In de schijnwerpers: het werk van Bea Bonafini in samenwerking met Fusalp
Voor haar buiteninstallatie, gecreëerd in samenwerking met het merk Fusalp, liet de Italiaanse kunstenaar, gevestigd in Londen, Bea Bonafini zich inspireren door de vorming van kwartskristallen. Deze steensoort, afkomstig uit de Alpen, leidde haar tot het maken van een tapijt met als basismateriaal resttextiel van het bedrijf Fusalp. Met een doorsnede van een landschap viert het werk de gelaagdheid van sedimenten in gesteentes. Het roept de favoriete thema’s van de kunstenaar op, zoals mystieke natuur en de kracht van het vrouwelijke, dankzij de vloeiende vorm en kleuren. Te bewonderen bij het hotel La Folie Douce.
Faciliteiten en Planning
Op woensdagen om 14.00 uur en 17.00 uur, evenals op zaterdagen en zondagen van 14.00 uur tot 18.00 uur, worden er rondleidingen in het Frans georganiseerd. De ontmoetingsplek is het Alpinemuseum. Naast het hedendaagse kunstevenement worden er ook artistieke optredens, lezingen, ontmoetingen en meeslepende ervaringen rond het thema ‘le vide’ aangeboden.
Artocène Festival, Chamonix-Mont-Blanc (FR). Tot 23 juli 2023. Artocene.fr.