Cravan: een unieke cocktailbar in Parijs waar cultuur en plezier samenkomen

In de Parijse wijk Saint-Germain-des-Prés heeft een uniek project vorm gekregen, een bar om precies te zijn - of liever gezegd vier. Deze weldoordachte en geslaagde plek werd bedacht door twee mannen die beiden intellectuele eisen durven stellen. Samen leveren ze het bewijs dat een cocktailbar zowel plezier als cultuur kan bijbrengen.

Franck Audoux is meer dan alleen een mixoloog. Nadat hij zich eerder verdiept had in de wereld van de kunst en de gastronomie, opende hij zijn eerste Cravan-bar in een monumentaal pand in het 16de arrondissement van Parijs, ontworpen door Hector Guimard, de Franse meester van de art nouveau. De Belgische Ramy Fischler (gevestigd in Parijs) is op zijn beurt veel meer dan een designer: hij neemt de relatie tussen de cultuur en de ruimte onder de loep. Hij stelt graag de betekenis van objecten en hun gebruik in vraag.

Cravan-eigenaars

De ontmoeting tussen twee mixologen, de designer Ramy Fischler (links) en Franck Audoux, ontwerper van de eerste Cravan-bar, monde uit in de opening van een nieuw adres gewijd aan de kunst van mixologie en literatuur in het 6de arrondissement van Parijs.

Cravan in het 6de arrondissement: een verfijnde cocktailervaring over vijf verdierpingen

De recente Cravan in het 6de arrondissement, die werd geopend in samenwerking met Moët Hennessy (die de ontwerpers carte blanche gaf), is een doorgedreven versie van die in het 16de arrondissement. Hier vind je al even verfijnde cocktails en hoogstaande gerechten, maar in ruimtes die gespreid zijn over niet minder dan vijf verdiepingen. Vanaf de straat kom je binnen in wat een 17de-eeuwse boetiek zou zijn. Nou ja, niet helemaal, want het doel is niet simpelweg om een idee te reconstrueren of te interpreteren, maar om de verschillende periodes en referenties met elkaar te verweven. 

Een vakkundige mise-en-abyme

Een boetiek dus, met volgens oude gravures een exacte reproductie van de rekken die indertijd bedoeld waren om medicinale kruiden in te bewaren, maar waarin Ramy Fischler een kopie van de eerste Cravan heeft verwerkt. Het is er allemaal: de bar, de fresco’s, de pronktafeltjes … Een vakkundige mise-en-abyme die de toon zet voor een onophoudelijke wisselwerking tussen het echte en het kunstmatige, de originele elementen, het decor en de blik achter de schermen …

‘Alles is hier zowel echt als vals. En authentiek, in de zin dat de materialen subliem zijn en de ambachtslieden uitzonderlijk,’ legt Ramy Fischler uit. ‘We leven in een tijdperk waarin niets meer te verbergen valt, en dat is wat dit project belichaamt en omarmt. ‘Alles tonen’ kan perfect samengaan met extreme finesse.’

Een spel van volumes en verrassingen

Op de tweede verdieping zijn een hoefijzervormige toonbank en spiegels een eerbetoon aan de wijk in de hoogtijdagen van de jaren 50 en 60, met zijn cafés en drugstore. Maar ook daar is niets letterlijk aan, aangezien je nooit uit het oog kan verliezen dat je je in een klassiek 17de-eeuws gebouw bevindt. Zijn de sierlijsten, het houtwerk en de schilderijen authentiek? Of zou deze gebarsten kalkmuur het werk zijn van een expert in lijstwerk? Het valt ons ook op dat het hout van de structuur die de bar omlijst opzettelijk zichtbaar is gelaten en ons uitnodigt om door te lopen naar de andere kant van de spiegel.

Als de decorontwerper die hij is (hij ontwierp het decor van een versie van Hamlet die in 2018 werd opgevoerd in de Opéra-Comique), speelt de designer met volumes en biedt hij ons de keuze om een hoofdrol te spelen aan de toog of als toeschouwer backstage te blijven. 

Cravan-Parijs-cocktailbar

Op de eerste verdieping leunt de toonbank in de vorm van een hoefijzer tegen een structuur die bedekt is met spiegelstroken die de acteurs op het podium weerspiegelen en vermenigvuldigen. FOTO: Vincent Leroux

Naarmate je verder naar boven gaat, worden de ruimtes compacter, met een steeds specifieker aanbod. Op de derde verdieping bevindt zich een boekenhandel-bibliotheek, een hedendaags literair salon en het resultaat van een partnerschap met de vooraanstaande New Yorkse uitgever Rizzoli. Op de vierde verdieping keren we terug naar de kern van Cravans DNA, met een exclusief aanbod aan gebottelde cocktails. Ze worden er geserveerd in een lounge bij kaarslicht die vreemd genoeg is uitgerust met drie open haarden. Veel te veel voor zo’n kleine ruimte … En ook hier vinden we het voortdurende spel tussen het bestaande, het onafgemaakte, het beschadigde en het kostbare. Twee trappen maken de verwarring compleet: een statutaire houten trap – de originele? – en een realistische nepbrandtrap die rood geschilderd is. Cravan heeft nog talloze verrassingen in petto, waaronder eentje bovenaan de laatste trede … Een kleine buitenkiosk die in directe verbinding staat met de naburige daken.

Cravan-parijs-derde-verdieping

Op de tweede verdieping, in de boekhandel Rizzoli, is de cocktail die drank met literatuur combineert een welkome aanvulling. FOTO: Vincent Leroux
Cravan-cocktail

De minimalistische, strakke en evenwichtige mixologie is de specialiteit van Franck Audoux. FOTO: MPM

Evenwicht en elegantie

‘Onder ons hebben we het vaak over een gecultiveerd project, ondersteund door literaire, muzikale en cinematografische referenties … maar zonder nostalgie’, besluit Franck Audoux. ‘Niets is louter decoratief, alles heeft een reden, vertelt een verhaal en beschrijft een situatie. Wat mij interesseert is de menselijke connectie. Wanneer ik bijvoorbeeld een cocktail met champagne bedenk, wil ik tot de kern van de creatie doordringen, de keldermeester ontmoeten … Dit principe van kennisuitwisseling hebben Ramy Fischler en ik toegepast.’

Cravan-bar-3

In de nepantieke setting van Bar 3 werd het meubilair op maat ontworpen door Ramy Fischler. FOTO: Vincent Leroux

Uiteraard kan je bij Cravan terecht als je gewoon wil nippen van een perfect evenwichtig en elegant drankje, het handelsmerk van Franck Audoux, en genieten van een originele plek zonder alle referenties te begrijpen. Je kan er ook gaan zitten en mediteren over hoe geslaagd het design is, maar niet voordat je de tijd hebt genomen om de maquette in de etalage aan de zijkant van het gebouw te bekijken, die een tipje van de sluier oplicht.

> Cravan, Boulevard Saint-Germain 165, 75006 Parijs (FR). Cravanparis.com

Gerelateerde thema's