Mix in de Royale Belge is het helemaal. Maar liefst 21.000 m2 vloeroppervlakte in totaal en vijf miljoen euro was nodig om dit historische gebouw te renoveren: aan superlatieven en verwachtingen geen gebrek op de Vorstlaan 25 in Watermaal-Bosvoorde, ten zuiden van Brussel.
Laten we je voorstellen aan Mix, een nieuwe internationale kosmopolitische toeristische bestemming met een tophotel en tal van topdiensten (bars en restaurants in de gloednieuwe Fox food market, een wellnesscentrum, een groot zwembad, enz). Hier herdenken we het verleden van Royale Belge.
“Je moest de grote roze marmeren ontvangsthal zien, het meesterlijke volume van het auditorium, het werk van beeldhouwer Pierre Sabatier en de ruwe betonnen structuren van het gebouw.”
Foto’s van de Royale Belge du Souverain 25 genomen voor de Limited Edition Hotels groep en ontwerper Lionel Jadot
Vóór de lente van 2023 en de renovatie van de Royale Belge en Mix had Mireille Roobaert al een honderdtal foto’s verzameld van de site van het toekomstige hotel, ontworpen door de Belgische ontwerper Lionel Jadot, in het hart van de verbouwde Royale Belge. De foto’s werden genomen om een stukje geschiedenis te herdenken.
“Ik had het voorrecht om de site te bezoeken voordat ze werd overgenomen door de Limited Edition Hotels groep (geleid door Jean-Michel André, noot van de redactie.), evenals drie architectenbureaus, Ma² – Metzger et Associés Architecture, gevestigd in Brussel en geleid door Francis Metzger, en het Londense architectenbureau Caruso St John en het Antwerpse bureau Bovenbouw Architectuur, dat samenwerkt met DDS+”, legt Mireille Roobaert in detail uit.
“Je moest de grote roze marmeren ontvangsthal zien, het meesterlijke volume van het auditorium, het werk van beeldhouwer Pierre Sabatier en de ruwe betonstructuren die dit gebouw kenmerken; anderzijds was een deel van het oorspronkelijke meubilair er niet meer… Maar het blijft een feit dat de Royale Belge een uitzonderlijke plek is. Deze kruisvormige toren van cortenstaal springt letterlijk in het oog… door zijn bijzonderheid!”
Gevraagd naar haar manier van werken, vertelt Mireille Roobaert over haar vele bezoeken aan de Royale, kijkend naar de lichtstralen die ze zou willen vangen of vermijden, zonder ooit lang te treuzelen… “Ik ben een instinctief persoon; ik zie vormen en perspectieven meteen”, zegt de fotografe. “Dingen snel vastleggen is mijn natuurlijke ritme. En ik heb daar een intellectuele, referentiële reflectie aan toegevoegd, waarin ik het werk van de architecten achter het gebouw in twijfel trek.”
Voor de lente had Mireille Roobaert al meer dan honderd foto’s verzameld van de site van het toekomstige hotel, ontworpen door de Belgische ontwerper Lionel Jadot, in het hart van de omgebouwde Royale Belge. Deze foto’s werden genomen om een stukje geschiedenis te herdenken.
Foto’s om een stukje geschiedenis te herdenken…
Vandaag wordt zijn fotoserie over de Royale Belge te koop aangeboden als een beperkte editie, in drie formaten, om de standpunten te variëren en om “het begin van een anthologiecollectie” te markeren.