Dit is de favoriete gadget in het viral betonnen huis van Pieter Peulen

Wie regelmatig een rondje scrolt op Instagram of TikTok, heeft ongetwijfeld het betonnen huis van Pieter Peulen weleens voorbij zien komen. De Limburgse interieurvormgever en content creator ontwierp en bouwde het zelf: een monument van minimalistische architectuur, geïnspireerd op Tadao Ando, opgetrokken in beton met warme houtaccenten, veel licht en een bijzonder grondplan. Sinds zijn woning viraal ging op sociale media, is ze uitgegroeid tot zijn creatieve speeltuin én professionele visitekaartje.

Ik woon hier nu vier jaar,” vertelt Pieter. Het is een U-vormig huis, waarbij het middenstuk als een patio naar beneden is getrokken. Ondergronds liggen de slaapvertrekken. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door beton — dat was mijn droom als kind. Ik speelde vroeger The Sims en was continu mijn kamer aan het herinrichten. Het bouwen van mijn eigen huis is echt een jongensdroom die werkelijkheid werd.”

Technologie die niet stoort

In een omgeving waarin elk detail zorgvuldig is afgewogen, moet ook technologie haar plaats kennen. Sinds kort test Pieter de Philips HomeRun 9000 Series, een geavanceerde robotstofzuiger die stof, vlekken en zelfs etensresten tegelijk verwijdert én dweilt altijd met schoon water. De unieke technologie sluit vuil water af tijdens het dweilen. Het apparaat doet dat zelfstandig én geruisloos. Het design viel me meteen op,” zegt Pieter. RVS, slank, stil. Dit is geen apparaat dat je wil verstoppen, het past gewoon bij mijn interieur.” En dat is cruciaal, want Pieter leeft niet alleen in zijn huis, hij wérkt er ook. De woning doet dienst als contentlocatie en wordt geregeld verhuurd voor fotoshoots. Alles moet er dus elke dag piekfijn uitzien. Deze stofzuiger is daarbij echt onmisbaar.”

Tijdsefficiënt

Pieter woont samen met zijn man en hun hond Memphis. Via de HomeRun-app kan hij de robot exact aangeven waar vuil ligt, handig als Memphis met vuile poten van buiten komt. Ik geef het aan in de app, en hij gaat meteen naar die plek. Ideaal. Het is bijna een soort personeelslid geworden.” Ook het onderhoud is slim geregeld: de HomeRun keert automatisch terug naar zijn basisstation om zijn dweil te reinigen, het water bij te vullen of vuil water te lozen. Zo geniet je tot 3 weken van onderhoudsvrij schoonmaken. Ik gebruik een zachte allesreiniger en hij dweilt zó precies. Ook op mijn jute vloerkleed en het hoogpolige tapijt werkt het perfect.”

Onzichtbaar aanwezig

De Philips HomeRun 9000 stofzuiger-dweilrobot herkent obstakels zoals meubels of kunstobjecten en navigeert er subtiel omheen. Mijn vorige robot reed hard tegen meubels. Deze lijkt eerder te vertragen en even te aaien. En als ik de setting van mijn interieur verander — wat vaak gebeurt — maakt hij meteen een nieuwe scan. Hij past zich gewoon aan.” Wat Pieter het meest waardeert, is dat het toestel amper merkbaar is. Ik zet m s ochtends aan. Hij is zo stil dat ik me gewoon kan concentreren. Hij doet zijn werk zonder aandacht te vragen, maar het resultaat zie je wél. Als ik op vakantie ben, activeer ik hem gewoon vanop afstand. Dan kom ik thuis in een schoon huis. Heerlijk.”

Het wonen van morgen

Voor Pieter is technologie geen bedreiging voor rust en esthetiek, maar net een versterking ervan, zolang het ontwerp klopt en de functionaliteit intuïtief is. Deze robot neemt elke dag een uur werk van me over. Dat is tijdswinst, maar ook mentale rust. Als dit de richting is waarin wonen en technologie evolueren, ben ik helemaal voor. En eerlijk? Ik hoop dat er nog veel van dit soort toestellen komen. Misschien zelfs eentje voor tuinwerk?”

Hoewel zijn huis inmiddels af is, begint het alweer te kriebelen bij Pieter. Misschien neem ik binnenkort een nieuw project vast. Een renovatie in het buitenland, of een vakantiehuis. En daar komt dan ongetwijfeld weer een Philips HomeRun 9000 te staan die alles voor mij schoonmaakt, gewoon vanop afstand. Ideaal, toch?”, sluit hij lachend af.

Dit artikel is opgesteld in nauwe samenwerking met Philips.