Terwijl veel modernisten uit het midden van de vorige eeuw – zoals Charles en Ray Eames – streefden naar ontwerpen die eenvoudig in massa geproduceerd konden worden, was Wegners benadering het tegenovergestelde. Met zijn organische vormen en eenvoudige elegantie is de Wishbone – ook bekend als de Y-Chair – een uitdrukking van zijn filosofie: het creëren van functionele en esthetisch aantrekkelijke meubelstukken die een leven lang meegaan. Hij besteedde zijn leven en carrière aan het creëren van de ‘perfecte’ stoel. Maar liefst 500 stoelontwerpen dragen zijn naam, waardoor hij een grote rol speelde bij het definiëren van Deens design, en de Wishbone als iconische winnaar blijft scoren.
The making of
Wegner zocht in de creaties van zijn stoelen de grenzen op van de technische mogelijkheden in houtverwerking, en dit binnen zijn maniakale obsessie voor optimaal zitcomfort. De Wegner stoelen zijn allemaal gemaakt in massief hout en worden gekarakteriseerd door hun sculpturale expressie en vakmanschap. Het productieproces van de Wishbone Chair is een ambachtelijke kunst én is meer dan zeventig jaar na ontwerp, zonder onderbreking nog steeds in productie bij Carl Hansen & Søn. Waar elke stoel in het atelier met de hand vervaardigd wordt door ervaren vakmensen.
Het productieproces begint met het selecteren van het beste hout, dat wordt gedroogd en zorgvuldig bewerkt. Vervolgens wordt het gevormd tot het sculpturale frame van de stoel, waarbij elk detail met precisie wordt uitgewerkt. Een van de meest opvallende kenmerken van de Wishbone Chair is de met de hand geweven zitting gemaakt van 150 meter gewaxte papercord, een duurzaam en sterk materiaal, dat met de juiste dichtheid op het stoelframe wordt gespannen.
Een proces dat geduld en vaardigheid vergt, maar resulteert in een unieke en duurzame zitting die de tand des tijds kan doorstaan, comfortabel is en de perfecte ondersteuning biedt. Ten slotte wordt elke stoel zorgvuldig afgewerkt en behandeld met milieuvriendelijke lak of olie, waardoor de natuurlijke schoonheid van het hout behouden blijft. Van begin tot einde telt het productieproces zo’n 100 stappen en resulteert in tijdloze uitvoeringen van mahoniehout tot de populaire eik, es of beuken exemplaren.
Authentiek boven namaak
Design- en interieurontwerpers omarmen de Wishbone Chair als een klassieker die past bij elke interieurstijl, van Scandinavisch tot modern en traditioneel. Maar naast zijn succes is de stoel ook een van de meest gekopieerde ontwerpen op de markt. Een authentieke Wishbone Chair? Die is met de hand gemaakt en herken je aan de hoogwaardige materialen, zonder scharnierwerk in de gebogen rugleuning of ergens anders. De geweven zitting zit goed, het gewaxte papieren koord is strak en perfect uitgelijnd. Veel namaakproducten hebben doorgezakte zittingen van nylon en slecht samengevoegde houtresten met een nerf die niet helemaal overeenkomt.
Een derde aanwijzing is dat op een echte Wishbone Chair een Carl Hansen & Søn-label is aangebracht onder de Y-vormige hoofdsteun aan de onderkant van de zitting. Oudere modellen kunnen een stempel met de naam of een sticker hebben; nieuwe producten hebben een aluminium label met het serienummer. Tot slot, als het er goed uitziet maar er voelt iets niet goed, meet dan wat je ziet. Authentieke stukken hebben een vaste maat en wijken niet af, waardoor online shoppen een meerwaarde krijgt bij gerenommeerde verkopers.