Het neerzetten van levendige en gezellige tafels is een kunst waarin de gepassioneerde decoratrice van kleuren en patronen, Victoria-Maria Geyer, uitblinkt. Deze getalenteerde autodidact heeft naam gemaakt in de wereld dankzij haar eclectische stijl.
Van Londen tot Parijs en via Brussel, geniet ze ervan om voor de appartementen die ze inricht, vintage stukken te mixen met eigentijdse objecten en kleurrijke accenten.
Het opsporen van ambachtslieden met een hoogwaardig vakmanschap over de hele wereld is een taak die Marie d’Hoffschmidt, medeoprichter van het Meillart-platform, als geen ander beheerst. Deze e-commerce website die ze in 2020 samen met haar broer Alfred de Franssu heeft opgericht, is een showcase die kunstateliers, ontwerpers, traditionele fabrikanten… verbindt met klanten.
Uit een professionele en vriendschappelijke vonk ontstond de “Vertige” collectie.
Een jaar geleden ontmoetten de twee onderneemsters elkaar en de samenwerking werd vanzelfsprekend. Samen bedachten ze een collectie die speelsheid en vakmanschap combineert, waardoor de kunst van het hosten in de kijker wordt gezet. Victoria-Maria Geyer brengt haar spontaniteit, durf en liefde voor kleuren en versieringen naar voren. Terwijl Marie d’Hoffschmidt haar scherp gecureerde selectie van kunstambachtslieden, ontwerpers en traditionele fabrikanten meebrengt.
Een prachtig gedekte tafel geïnspireerd door de Renaissance.
Denk aan strepen, kleurrijke vlekken, tekeningen die aan jeugdherinneringen doen denken, en een warm kleurenpalet… Net als de ontwerpster zelf, die een passie heeft voor schoonheid, stralen de tafelkunstwerken van de “Vertige” collectie levendigheid en sprankeling uit. Het levendige motief van de borden is rechtstreeks afgeleid van het gemarmerde papier uit Venetië. Op de servetten en placemats zijn tekeningen van bijen, citrusvruchten en zelfs schaaldieren te vinden.
Vier partnerateliers van Meillart zijn geselecteerd om de stukken in de collectie te vervaardigen…
Achter de met de mond geblazen en gezandstraalde kristallen champagneglazen staan de ambachtslieden van Lobmeyer. Dit bedrijf behoort tot de pioniers in de kristalproductie in Oostenrijk en Bohemen. Opgericht in 1821 en gelabeld als een “Entreprise du Patrimoine Vivant”, heeft de Faïencerie de Gien de borden verzorgd. Het bedrijf Jesurum, oorspronkelijk een kantatelier in Venetië opgericht in 1870, heeft het geborduurde tafellinnen “Fortuna” gemaakt. De tafelkleden “Stripes” zijn toevertrouwd aan Maison Thévenon, dat sinds 1908 de kunst van textiel beheerst.
De volledige “Vertige” collectie is online te koop op meillart.com en in de Gien-winkel, Rue des Sablons 1, Brussel (BE).